perjantai 2. marraskuuta 2012

Valkosipulin kuoriminen

Kuulutko siihen kansanosaan jonka mielestä valmisvalkosipulimurska on ihan OK kamaa? Puhun nyt siitä lasipurkissa myytävästä harmaasta p*skasta joka maistuu enimmäkseen hapettumisenestoaine E300:lle. Onko valkosipulin kuoriminen ja hienontaminen liian vaikeaa? Ehkä et ole ansainnut kunnon ruokaa?

Valkosipuliahan ei vedetä pusertimen läpi. Valkosipuli on herkkä tuote ja sitä ei todellakaan tirsuteta jonkin anopin ennakkoperintökeittiökinkulan läpi - EI! Kynnen kuoritaan, läimäistään veitsen lappeella hivenen rikki ja hienonnetaan terävällä veitsellä.

Kuoriminen on perinteisesti ollut valkosipulin työstämisen hitain ja ikävin osa, ei enää.

Meinasin tehdä oikein hienon videon havainnollistamaan tätä ihmettä, reggaemusiikilla ja lopputeksteillä ja kaikkea. Mutta anti olla, tässä on sellaista oivaltamisen iloa kun kokeilee itse.

Faijani löysi jostain netin syövereistä ameriikkalaisen videopätkän jossa joku, jopa minua tuhdimpi setä, kuorii kymmenen valkosipulinkynttä kahden rosterisen keittiökulhon avulla. Kikka on näppärä jos kädet on sitä kokoluokkaa, että koripallon voi nostaa yhdellä kouralla. Tavalliselle ihmisille riittää se peruskattila, jossa potutkin keitetään.

Voi olla, että tempaisen videon eetteriin. Voi olla, etten jaksa.

Riko valkosipuli, ota haluamasi määrä valkosipulinkynsiä ja nakkaa ne 3-4l kattilaan. Laita kattilaan kansi päälle, nappaa kahvoista kiinni ja pidä peukaloilla kansi paikoillaan. Ravista kattilaa voimallisesti ylös-alas muutaman sekunnin ajan, siten että kuulet miten kynnet kimpoilevat kattilassa. Kumoa sisältö leikkuulaudalle ja ihmettele kuinka kynnet ovat maagisesti kuoriutuneet.

13 kommenttia:

 1. Joo, ihmiset ottaa noinkin helposta asiasta aivan turhaa stressiä, itse olen kokatessani tehnyt kuivailemallasi tavalla viimeiset 3 vuotta. Helppoa ja nopeaa, eräs kaveri näyttä köksän tunnilla kerran 7 luokalla.

  //: Hitto, sullakin on tuo bloggerin roskaposti kitkin käytössä, sanonpa vaan että useasti uskoisin että on helpompi voittaa lotossa kuin arvata nuo koodit oikein...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä kummaa! Varmasti olen kytkenyt spämmiesteet pois! Kiitos kun kerroit, täytyy rukata säädöksiä jälleen.

   Poista
 2. Valkosipuli käytetään ehdottomasti tuoreena, eikä mitään valmismurskaa. Itse napautan aina veitsen lappealla osalla. Hassua, koskaan ei valkosipulin kuoriminen tuntunut työläältä, mutta meitä on moneen junaan, ja noille valmispurkeille on ilmeisesti käyttäjänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on moneen junaan, tarkoitukseni oli kirjoittaa pitempi juttu valkosipulin käsittelsytä ja murtaa muutamia siihen liittyviä myyttejä. Ehkä tulevaisuudessa.

   Poista
 3. Täytyypä tosiaan kokeilla, ei varmaan kuitenkaan yhden tai kahden kynnen tähden...
  -Ode

  VastaaPoista
 4. Valkosipulia voi silitellä, hyväillä, hiplailla ja supattaa sille helliä sanoja, mutta makua siitä irtoaa vain brutaalilla murjomisella. Veitsellä läpsiminen on askel oikeaan suuntaan. Jos kynnen vain viipaloi kirurgin tapaan terävällä veitsellä, on kyse ihan eri tuotteesta kuin murskatussa versiossa.

  Minä käytän puserrinta, mutta eihän sen läpi tursu kuin pieni osa, joten myös se pusertimeen litistynyt osuus otetaan käyttöön, ja sen käsittelyssä se terävä veitsi onkin työväline paikallaan. Sikäli taidamme siis ollakin samaa mieltä, eli pelkällä pusertimella ei tee hittoakaan; ero on siinä musertamisen määrässä.

  Kuorimismenetelmääsi on pakko koleilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koleilin viidellä kynnellä ja pienellä kattilalla. Siistiä jälkeä tuli.
   Kokeilin myös litistää kynnet ensin veitsen kyljellä ja silputa; se ei toiminut. Pysyn murskaamisessa.

   Poista
 5. Kokeile ihmeessä. Joku ydinfyysikko tms. saisi selvittää miksi valkkarinkynnet kuoriutuvat paremmin, mitä enemmän niitä on kattilassa?

  VastaaPoista
 6. Yhdelle tai kahdelle kynnele toimii tuollainen kumirulla:

  http://www.zano.fi/kauppa/index.php?main_page=product_info&products_id=395

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti tuo kumirulla edustaa minulle samaa kuin munankeittimet, leipäkoneet, kapselikahvinkeittimet ja popcornikoneet. Jälleen yksi aivan turha lirputin viemässä kaappitilaa ja kasvattamassa hiilidioksijalanjälkeäni.

   Poista
 7. Tämä kattilaniksi toimii kyllä järjenvastaisen hyvin, on meilläkin käytössä aina kun tarvitaan yli 10 kynttä ehjinä kuorettomiksi.

  VastaaPoista
 8. Just kokeilin. Ravistelin ensin 30 sekuntia ja sitten toiset 30 sekuntia. Valkosipulin kynnet yhä kuoret päällä kuten kattilaan laitettaessa.
  Ootteko varmoja, että ette ole kuorineet niitä ennen kattilaan laittoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta ettei toimisi, kaikilla muilla kyllä. Olen itse ainakin varma, että en ole esikuorinut kynsiä.

   Poista