tiistai 10. joulukuuta 2013

Ohjeita tavalliselle ihmiselle internetkeskusteluun.

2000-luvulla parasta ajanvietettä harrastuksiin liittyen on keskustella niistä toisten ihmisten kanssa internetin keskustelualueilla. Sieltä löytyy toisia samanhenkisiä joiden kanssa jakaa ajatuksia milloin kustakin itselle rakkaasta asiasta.

Nykyisin tosin erilaisilla "laudoilla" eli keskustelufoorumeilla on erittäin paljon erilaisia ja -ikäisiä käyttäjiä joiden maailmankuvat ja tavat saattavat poiketa hyvinkin toisistaan. Keskiverto kansalainen ei välttämättä tiedä ollenkaan kuinka käyttäytyä foorumille rekisteröidyttyään. Tässä muutama ohje joita noudattamalla voi viettää antoisia keskusteluhetkiä internetin ihmeellisessä maailmassa!

Ole rento, vältä muodollisuuksia

Kirja- ja kapulakieli koskee ainostaan oikiksen pääsykokeita ja monimutkaisia ooppera-arvioida. Internetti on vapaa-ajan jutska jota ei tule ottaa liian ryppyotsaisesti! Kirjoita siis reilusti puhekieltä, ulkolaiset sanat mieluiten foneettisesti jotta et tule vahingossakaan brassaileeksi kansankoulun englanninkielen opetuksen tasolla. Mikäli olet kotoisin Kehä 3:n pohjoispuolelta, käytä reilusti kotipaikkakuntasi murretta kirjoittamassasi tekstissä. Mikäli et ole harjaantunut kirjoittamaan kotimurteellasi, voit korvata sen keksimilläsi sanoilla ja termeillä!

Helsingin murretta, elikkäs "stadin slangia" ei tule käyttää internetin keskustelufoorumeilla koska se on noloa ja "hesalaiset ovat ylpeitä". Mikäli näet jonkun "skrivaavan stadia" kannattaa hänet heti haastaa taisteluun esimerkiksi meänkielellä tai Rauman murteella ja täten osoittaa, että kaikki pääkaupunkiseutulaiset ovat ollakseen. Ja pellejä.

Välimerkkianarkia

Edelliseen liittyen, kannattaa välttää turhantarkkaa pilkunnussimista. Internetin tarkoitus on lystikäs ajanviete eikä mikään äidinkielentunti. Bohumil Hrabalin kirjassa Tarjoilin Englannin Kuninkaalle, saattaa mennä parikin aukeamaa ilman että pää- ja sivulauseita erotellaan minkäänlaisilla pilkuilla tahi pisteillä, joten kyllä keskiverto härmäläinenkin kehtaa täten vetää A4:n tai kaksi siitä missä Patong Beachilla oli halvin kalja ja pizza viime tammikuussa!

Hyvin arveltu on puoliksi luultu. Ja hyvin luultu on puoliksi tiedetty!

Ei pidä surra oman asiantuntemuksensa vähyyttä, keskustelufoorumin hyvänä puolena on se, että harva tuntee ketään toista käyttäjää henkilökohtaisesti. Toisin sanoen; aivonsa tinnerillä polttanut analfabeetti voi aivan mainiosti selittää ummet ja lammet esimerkiksi propulsiotekniikasta tai kodinelektroniikan korjaamisesta ilmastointiteipin ja ruokailuvälineiden avulla. Todennäköisesti samalla laudalla ei ole em. asian todellista asiantuntijaa ja sitäpaitsi - tarkoitushan on saada aikaan keskustelua! Tosiasiat ovat yleensä umpitylsiä ja helposti tarkistettavissa esimerkiksi wikipediasta. Jos jonkun asian voi kuvitella päässään, on asia melko varmasti tiedossa ja jos se on melko varmasti tiedossa, se on faktaa.

Älä koskaan myönnä olevasi väärässä

Jos jostain syystä sinun väitetään valehdelleen tai keksineen faktoja itse, älä väitä vastaan. Jos olet aikaisemmin kirjoittanut, että aurinko porottaa heti noustuaan suoraan länsi-ikkunastasi sisälle, sano että asia voi olla sangen jänskä - mutta näin on silti kuten aikaisemmin sanoit. Mikäli "kiusaaminen" edelleen jatkuu, yritä jonkinlaista Johnny Cochran:maista harhaanjohtamistemppua. Muista että internetin keskustelufoorumeilla jokainen on A. oikeutettu mielipiteeseensä ja B. olemaan oikeassa. Mikäli saat niskaasi vielä sitkeämmän tapauksen joka alkaa lyödä pöytään kansainväliseltä avaruusasemalta otettua videokuvaa josta käy ilmi, että koska maapallo pyörii suuntaan  X niin auringonvalo liikkuu Suomen yli suuntaan idästä-länteen katso seuraava kohta. Jankkaaminen toimii yleensä myös erittäin hienosti, tosin sitä tulee harrastaa useammassa ketjussa jotta satunnaisemmille käyttäjille olisi suurempi mahdollisuus tutustua asiantuntemukseesi.

Puolustaudu fyysisillä/henkisillä vajavuuksilla

Lukihäiriö, sanasokeus, ylipaino, luukato, punavihersokeus, sukurutsa, änkytys, kampurajalka, AIDS, vesipää, tippuri, haiseva hengitys, kala-allergia, keliakia yms. jne. ovat kaikki valideja argumentteja silloin kun omaa mielipidettään pitää puolustaa internetissä. Lisäksi saat vielä marttyyrin kruunun kutreillesi kun muut foorumistit näkevät kuinka joku ilkeä fasistibandiitti kehdannut väittää yksisilmäiselle, sankkerista kärsivälle ylipainoisella sanasokealle, että aurinko nousee idästä!!!

Muista luokkasodan haamut

Mikäli jotain epäkohtia havaitaan ja asiasta täytyy kirjoittaa, niin kokoomus, kokoomuslaiset ja Jyrki Katainen ovat aina kelvollisia syntipukkeja. Mikäli joku erehtyy paljastamaan äänestäneensä kokuumusta, hän on automaattisesti väärässä joka asiassa seuraavat 10 vuotta. Samoin ei ole soveliasta linkata millekään keskutelufoorumille yhtään uutista tai vastaavaa joka tulee kokoomusmielteisestä lähteestä. Tiedonantaja ja Kansan Uutiset ovat oikeastaan ainoita joita foorumeille voi siteerata menettämättä sieluaan.

Ole ylpeä juuristasi

Edelliseen liittyen, Suomi on aina ollut agraariyhteiskunta ja kaikensorttinen sivistyneisyys on liittynyt kapitalistisiin porvareihin ja Helsingin herroihin. Tosi suomalainen ei kumartele ulkomaisia tuotemerkkejä vaan ostaa ulkomailla halpatyövoimalla tehdyt rytkynsä Prisman tai K-supermarketin tuotemerkkien alta. Jos rahaa on, ei pidä sortua alhaiseen "name droppingiin" vaan vaivihkaa vihjailla, että mummon perinnöstä on vielä nelinumeroinen summa jäljellä. Mikäli keskustelufoorumilla puhutaan esimerkiksi prestiisiviskeistä, ainoa sovelias tapa ottaa osaa tähän debattiin on nonchalantisti heittää "Juon vain todella kalliita single malt viskejä", sen kummemmin tuotemerkkiä mainitsematta. Mikäli puhe on tekniikasta, kannattaa mainita sellaisia merkkejä joita jokainen tuntee kuten Rolex/Harman-Kardon/Genelec. Kannattaa myös luoda hienovaraista vastakkainasettelua ilmoittamalla esimerkiksi että "Kaikki muu paitsi Rolexit on paskaa".

Kielenkäyttö

Älä koskaan puhu puolisostasi muilla nimillä kuin muija tai äijä. Tämä osoittaa maanläheisyytesi.

Ole lystikäs, tee omia väännöksiä tai lempinimiä asioista ja käytä niitä vuolaasti. Kuten lääkäri = lääpäri, antibiootti = antilooppi, olut = temppuliemi, sipuli = ripuli jne.

Monella foorumilla keskustellaan myös elämästä sekä elintavoista yleensä; mikäli joku pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva mainitsee tämän vuoden beaujolais nouveaun tulleen Alkoon, mainitse samassa keskustelussa että kotona on opetettu, että on typerää juoda jotain sellaista jonka ääntämiseen tarvitsee kielioppaan, kaupan halvin bulkkilager on kyllin hyvää!!

Kulttuuri

Valitse itsellesi lempiolut suomalaisista bulkkilagereista, kehu tätä jokaisessa mahdollisessa tilanteessa ja hauku muut vastaavat tuotteet maanrakoon. Kieltäydy maistamasta ulkomaisia "paskakaljoja". Älä koskaan oluen nauttimisen yhteydessä puhu tästä oluesta tuotemerkin nimellä vaan käytä jotain eufenismia kuten kalijaa, takkupersettä, paskan-pölisemisen-estäjää, pientä punaista, sinimahasta, kepanderia jne.

Älä koskaan myönnä juovasi jotain maun takia vaan aina humaltumistarkoituksessa - nyt ollaan Suomessa!

Älä koskaan lue mitään klassikoita. Suomalaiselle välttää Aku Ankka, Juha Virtasen Juoppohullut sekä 1-2 Arto Paasilinnaa jotka on saatu joululahjaksi. Kulttuuria varten on olemassa televisio josta katsotaan amerikkalaista toimintaa. Anna ymmärtää, että kaikki jotka muuta väittää ovat "eliittiä" (eli oikeistolaisporvareita)

Uskalla nauraa itsellesi

Ei ole hävettävää jos lattiarempan yhteydessä naulaa pöksynsä lattiaan humalatilan takia, tai että kakkaa housuihinsa pikkujouluissa. Kaikki kannattaa kertoa julkisesti! Mitä tyhmempi juttu, sitä parempi!

Muista aina

Että meillä Suomessa jokainen ihminen on yksilönä arvokas ja että jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä. Voit siis täysin huoletta väittää, että kyllä vasemman jalan kenkää voi pitää oikeassa jalassa ja toisinpäin. Ja vielä kävellä normaalisti. Jos joku on erimieltä, hän on väärässä tai kiusaaja. Foorumeilla on moderaattorit sitä varten, että kaikkien mielipidettä kunnioitettaan, olivat ne sitten kuinka helvetin älyvapaita tahansa!

7 kommenttia:

 1. Eräällä foorumilla oli menneenä viikonloppuna erittäin hyvä vastaus joka ikiseen ketjuun: *Fingerpori strippi joka sopii jotenkin aiheeseen* ja perään teksti. "Juon nallea/karvapersettä/koffia/olvia/karhua/otsoa ja kuuntelen cheekkiä, ei vituta/huomenna on krapula/nytvituttaa".
  Mua vitutti jo niin suunnattomasti että piti laittaa yksityisviestiä aiheesta... Ei vastattu viestiin, joten epäilen, ettei kirjoittaja tajunneet sellaista ikinä saapuneenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarkasmi on huumorin vaikein laji, lohduttaudu sillä että 90% isänmaamme väestöstä on sellaista junttijengiä, että sarkasmia ei saa heihin uppoamaan edes siansuolausneulalla!

   Poista
  2. Samaa jauhantaa tällä kyseisellä foorumilla on ollut jo kuukausia. Piti lopettaa käyminen, kun suuri osa tekstistä on mutuilua tai muuten vaan ala-arvoista.

   Poista
 2. Pyydän anteeksi muuten puutteellista oikolukua! Tekstissä on pari pilkku-, sekä kirjoitusvirhettä jotka pyrin korjaamaan!

  VastaaPoista
 3. Oli hyvä kirjoitus, kiitos tästä!

  VastaaPoista
 4. Hep,

  Ilahdutti lukea tämä ja rouva tuossa nosteli kulmiaan kun useaan otteeseen hieman tyrskähtelinkin. Sarkasmi on vaikea, mutta niin oivallinen huumorin laji. Itse tulee viljeltyä sitä töissä ja pomo ei siedä sitten yhtään! :)

  VastaaPoista
 5. hyvät jutut. Pitkästä aikaa poikkesin, kun on ollut niin muka-kiirettä tässä viime ajat

  VastaaPoista