sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Sienirisotto

Risotto ei ehkä ole ruokamaailman heteroin juttu, mutta ei se mikään marjanpoimijoiden nynnyilysafkakaan ole! Risotossa on tiettyä herkkyyttä, mutta se ei tarkoita sen valmistuksen olevan mitenkään yltiövaikeaa. Päinvastoin.

Omat risottoni ovat poikkeuksetta sienirisottoja, johtuen lähinnä siitä, että minulla on ympärivuotinen "hankintakanava" erilaisille sienille. Toinen syy on se, että sienet ovat komponenttina herkkiä. Niiden maku ja rakenne vaatii vastaavanlaista herkkyyttä annoksen muilta komponenteilta. Kolmas syys on, että sienirisottoon saa kätevästi ympättyä suuresti rakastamaani tryffeliä!

Voit käyttää melkein mitä sieniä vain, olen tehnyt sienirisottoa portobellosta, tavisherkkusienestä, pikkutateista, tateista, mustista torvisienistä, kanttarelleista ja suppilovahveroista.

Sieniä tärkeämpää on risotossa käytetty riisi, olen viimeisen vuoden aikana veivannut risottoa useammasta eri riisilajikkeesta ja eroja löytyy. Pirkka/Euroshopper/Ben-setä yms. mikättimet kannattaa jättää suosiolla kauppaan. Jos tällaista moskaa on erehtynyt ostamaan, suosittelen joko heittämään paketin luiskaan tai käyttämään sitä ovenpönkkänä.

Henkilökohtainen suosikkiriisini on italialainen Divellan Riso de Arborio, se on kallista eikä sitä saa joka kaupasta. Toinen hyvä merkki on italialainen Piginon puuroriisi, tätä riisiä pitää tosin hetki liottaa ja huuhdella siitä ylimääräinen tärkkelys pois.

Myös Risella-tuotemerkillä löytyy risottoriisi, eikä sekään pahaa ole vaikkei olekaan tyylipuhdasta risottoriisiä vaan perus parboiled-kamaa. Suosittelen kuitenkin tutustumaan tai ainakin aloittamaan risottoharrastuksen "oikealla" risottorisiillä, italialaisella arboriolla tai carneolilla.

Sitten varsinaiseen reseptiin;

1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
~3dl risottoriisiä
~10dl kuumaa lientä (8dl vettä, 1 kanaliemikuutio, 1/4 lihaliemi- ja 1/4 kasvisliemikuutiota)

Kourallinen (tai kaksi) valinnaisia sieniä
½ paketti briejuustoa (tai käytä useimmin käytettyä parmesaania)
½ dl valkoviinietikkaa tai 1 dl valkoviiniä
Voita, sokeria, mustapippuria (ja tryffeliöljyä!)

Laita vesi kiehumaan ja lisää liemikuutiot.

Hienonna sipulit, nakkaa 50g voita ja loraus oliiviöljyä pannulle. Lisää sipulit ja kuullottele hetki. Jos päädyit italialaiseen puuroriisiin, olethan muistanut liottaa sitä 5-10 minuuttia? Spuulaa sitä tällä välin kun varovasti kuullottelet sipulia.

Lisää riisi pannulle, nosta vähän lämpöä ja huljuttele pannua. Riisiä saa kuullotella ihan rauhassa, pitää vain varoa, etteivät sipulit kärvähdä.

Kun olet kuullotellut riisiä n.4 minuutin ajan, lisää sienet pannulle. Kuullottele vielä pari minuuttia, sitten voit ryhtyä lisäämään lientä pienissä erissä pannulle. 1-2 dl vetoinen kauha on erittäin näppärä tässä tilanteessa. Ensimmäisen kauhallisen jälkeen voit lisätä viinin/viinietikan pannulle. Lisää samalla n. 1tl sokeria pannuun leikkaamaan viinin happamuutta.

Risottoa pitää hämmentää jatkuvasti pienellä, pehmeällä liikkeellä. Tarkoitus on lisätä lientä noin desilitra kerrallaan ja imeyttää se riisiin, kun ylimääräinen neste on kadonnut, lisätään taas kauhallinen.

Reilun vartin kypsentämisen jälkeen voit alkaa maistella risottoa, kun riisi on kypsää, on risotto valmis. Ainoa asia mitä pitää varoa on, ettet lisää liikaa nestettä. Siksi sitä kaadetaan vähän kerrallaan. Itse kypsennän risottoa kunnes riisi on kypsää ja risotto on rakenteeltaan sellaista jossain määrin kasassa pysyvää puuroa. Heiluttelen sitä yleensä pannussa ympäri, jolloin rakenteesta saa selvän.

Kun risotto on valmis, nosta se kylmälle levylle ja nostele päälle vähän kuutioitua briejuustoa tai raasta päälle parmesaania isoina lastuina!

Bon appetit!


Huomatkaa muuten harvinaisen törkyinen liesi!

8 kommenttia:

 1. Tattirisotto on aivan ihanaa!! Kuivatuista tateista teen sitä silloin tällöin (silloin kun on tuoretta tattia niin se paistetaan voissa eikä sotketa mihinkään risottoihin). Voita, parmesaania ja mustapippuria! AH!

  VastaaPoista
 2. Pirkka risottoriisi on lajiketta Arborio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta! Täytyy poiketa K-ryhmän puljussa riisiostoksilla!

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Eipä taida olla kovinkaan niukat aamu-usvat, kun pitää tulla ihmisten ruokablogeihin sekoilemaan.

  Puolisen sekuntia ehdin miettiä, että näinköhän on mennyt ravintola-alan koulutus ja työkokemus täysin hukkaan, mutta sitten tajusin, että näitä kommenttejahan pääsee kirjoittamaan kuka tahansa mielenterveyspotilas.

  VastaaPoista