lauantai 4. kesäkuuta 2011

PI: 281429

Eivät kaikki chilit ole mielikuvituksellisesti nimettyjä, jotkut herkulliset "tuliset paprikat" kulkevat erilaisilla numerosarjoilla.


"Villit chilit ovat luonnonvaraisina kasvavia jalostamattomia chilejä, hedelmät ovat usein varsin pieniä jalostettuihin sukulaisiinsa verrattuna. Villit chilit ovat usein merkitty CAP, CGN, C0 ja PI lyhenteillä joiden lisänä on numerosarja.

CAP = Saksalainen IPKG geenipankki, GBIS/I tietokanta
CGN = Hollantilainen Wageningen UR geenipankki, CGN tietokanta
C0 = Taiwanilainen AVRDC geenipankki, AVGRIS tietokanta
PI = Amerikkailainen USDA geenipankki, USDA tietokanta"

Lähde: Chiliwiki 

Tämä kyseisen yksilön olen saanut naapuriltani joka on tilannut sen Fataliilta siemenenä. Kyseessä on melko tyypillinen capsicum chinense-suvun chili, se tykkää lämmöstä ja valosta eikä ole kovin kranttu kastelemisen suhteen. Lannoittamisesta se ottaa herkästi siipeensä. Kuten kaikki muutkin chinenset, kukkien tippuminen on varma merkki siitä, etteivät olosuhteet miellytä. Sitten vain arpomaan, mitä pitää muuttaa!

Erikoista tässä chilissä on hedelmien jääminen keltaisiksi, normaalistihan hedelmät - eli "podit" - ovat punaisia tai punertuvat kypsyessään. 281429;n podi on ensin vihreä, sitten kalpenee liki valkoiseksi, keltaistuu ja kun keltaiseen sekoittuu häivähdys oranssia, on hedelmä kypsä. Koska aivan varma ei voi olla, yleensä jätän syömättä pari podia jotka saavat ihan reilusti killua vielä ylimääräisen kuukauden. Onpahan taatusti kypsästä hedelmästä otettuja siemeniä joita uskaltaa jakaa eteenpäin.


Liki täysikokoinen mutta ehdottomasti raaka

Tämä kaveri on poimimiskypsä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti