maanantai 6. kesäkuuta 2011

Grillausta ja grillauskastiketta

Itse en ole koskaan oppinut käyttämään termiä BBQ. Se varmaan johtuu siitä, että se on jälleen yksi halveksittava anglismi. Ja onhan se kökkö, yritä luontevasti integroida puheeseesi tuo sana.

"Hei jätkät, miten ois pieni bee-bee-quu ensi lauantaina?"

 Menee naurettavuuden puolelle..

Grillaus on paljon parempi termi ja jäsentyy luontevammin lauseisiin. Grilliporsas, grillattua parsaa, grillipihvi, grillisoosi. Pelkkä sana "grilli" on herkullinen. Johtunee maagisesta G-kirjaimesta. Jerry Cottonkin oli G-mies, joten ihan pelkkää huttua ei tämäkään ajatusketju voi olla.

Mitä kaikkea voi grillata? Kuulemma kaikkea ja kaiken, jos kysyy ystävältäni hra Koneteekkarilta. Meidän perheessä tyydytään arkisempaan meininkiin ja listalla keikkuu yleensä jotain tämänkaltaista;

Cheddartäytteisiä pekoniin käärittyjä jalapeñoja, Sternolla on erittäin hyvä ohje (kts. linkki oikealla)
Tuorejuustotäytteisiä herkkusieniä
Kokonaisia tomaatteja foliossa
Puolikkaita sipuleita voissa, suolan ja mustapippurin kanssa
Perunaa & valkosipulivoita
Porsaan kassleria (tai kyljyksiä, kylkirimpsuja tms tai ehkä naudan entrecotea?)

Keskitytään tuohon lihaan ja grillisoosiin!

Kassleri sopii hyvin grillattavaksi, edullista, maukasta ja se on lisäksi erittäin helppo valmistaa mureaksi

Aloitetaan kasslerin keittämisellä, eli kassleri kattilaan kylmään veteen, itsellä tällä kertaa 1,2 kilonen biitti. Kiulu tulille ja ryhdytään keräämään vaahtoa pinnalta. Kun enimmät vaahdot on kerätty (tähän menee reilu varttitunti), tiputetaan lämpöä niin, että vesi vain poreilee.

Kassleri saa kiehua 3-4 tuntia ihan rauhassa, mutta maltilla!

Soosi.

2 dl fariinisokeria
1 dl omenaviinietikkaa
3 sipulia
12 valkosipulinkynttä
8 sokeroitua persikanpuolikasta (niitä tölkissä myytäviä)
Habaneroja oman maun mukaan (2-3 on ihan passeli)
1,2 litraa kokista tai mitä tahansa kolajuomaa. Light-Colaa? Ei varmasti
Reilu turaus ketsuppia ½-1 dl.
Mustapippuria

Kaikki pyttyyn, tuli alle. Keitä reilu tunti tai kunnes kondensoitunut vähintään puoleen. Poraa sauvasekoittimella sileäksi ja tarkista happamuus - makeus-tasapaino.

Tässä on hyvä peruspohja, se on tarpeeksi hapan marinoimiseen ja tarpeeksi sokerinen grillauskastikkeeksi. Lisäryhtiä voi lähteä hakemaan vaikka mistä, nestesavusta, bourbonista, vain mielikuvitus on rajana! Tai ohenna soosia laihalla lihaliemellä ja keitä lihat siinä! Vielä parempaa saat kun keität lihat jo edellisenä päivänä ja annat niiden jäähtyä soosissa.

Nosta sikavainaa kattilasta, leikkaa annoskokoon (n. 200g kimpaleita) ja nosta annospalat grillauskastikkeeseen tekeytymään vielä hetkeksi. Toki voit nostaa edellämainitun lihatuotteen sellaisenaan soosiin ja grillata sen "isona biittinä". Siitä saa näppärästi amerikkalaistyyppistä pull porkia. Jos tämä lusikan tylsällä puolella hajoava possuherkku on alkuperäinen tarkoituksesi, niin keitä sitä rohkeasti vielä ylimääräinen tunti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti